Persmededeling

 

Vanaf 2019 mag bloed geven ook na 71 jaar:
laat ons hopen!

 

 

Wie bloed, plasma of bloedplaatjes geeft mag dat vandaag tot de dag voor zijn 71ste verjaardag. Door deze beperking moeten 8.000 donoren de komende jaren verplicht stoppen in ons land.

De minister van Volksgezondheid wil hierin verandering brengen door de maximumleeftijd definitief af te schaffen. Laat ons hopen dat dit in het nieuwe jaar een feit wordt.

 

De maximumleeftijd om bloed, plasma of bloedplaatjes te geven is historisch gegroeid in ons land, maar er is geen wetenschappelijke basis om die grens te blijven hanteren.
Volgens de huidige regelgeving mag je donor worden tot je 66e verjaardag en mag je blijven doneren tot de dag voor je 71ste verjaardag, op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

 

Het ministerie van Volksgezondheid wil de leeftijdsgrens van 71 jaar weg. Al wie 71 werd, moet kunnen blijven doneren. Op voorwaarde dat hij voor het eerst bloed gaf voor zijn 66ste verjaardag en de laatste donatie niet langer dan 3 jaar geleden is.

 

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is deze leeftijdgrens al langer opgeheven. In Canada is trouwens ongeveer 1,5% van de donaties afkomstig van donoren die ouder zijn dan 70. De arts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven. De individuele gezondheidstoestand van de donor is essentieel om te bepalen of hij/zij in staat is om op een veilige manier bloed te geven.

 

Pierre (71) uit het Vlaams-Brabantse Hoeilaart hoopt eveneens dat de leeftijdsgrens wordt afgeschaft. De man gaf al bloed sinds 1975, maar moest omwille van de huidige regelgeving dit jaar stoppen: “Ik deed dat echt graag en zag het als een positief gebaar waarbij ik anderen kon helpen”, aldus Pierre. Hij gaf ondertussen al 127 keer bloed, in totaal zo’n 57 liter.

 

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor gekende bloeddonoren - dus mensen die ooit al bloed gaven - al eens opgetrokken van 66 tot 71. Deze wetswijziging zorgde toen jaarlijks voor meer dan 20.000 extra donaties.

 

Geschreven door Tamara Reyniers op 30/11/2018 12:50:54